De ondersteuning voor Windows Server 2012 eindigt

De ondersteuning voor Windows Server 2012 en 2012 R2 loopt af op 10 oktober 2023. Hoewel dit besturingssysteem al 10 jaar oud is, gebruiken veel organisaties het nog steeds. Dit kan zijn omdat ze het upgraden vergeten, of omdat het niet altijd nodig is om het besturingssysteem te veranderen. Voor veel bedrijven betekent het naderende “einde van de levensduur” of “end of life” echter dat er actie moet worden ondernomen. Maar wat is eigenlijk de impact van dit einde van de levensduur en wat kunnen bedrijven eraan doen? 

Gevolgen van het de eindigende ondersteuning van de Windows Server 2012

Wanneer een besturingssysteem het einde van de levensduur bereikt, stopt Microsoft met het uitbrengen van beveiligingsupdates en wordt er in principe geen technische ondersteuning meer geboden. Als een organisatie blijft werken met een besturingssysteem dat het einde van de levensduur heeft bereikt zonder tijdig actie te ondernemen, brengt dit aanzienlijke risico’s met zich mee. Denk aan gerichte aanvallen van hackers, cyberaanvallen, datalekken en beveiligingsproblemen in het besturingssysteem die niet meer worden opgelost door de fabrikant. Bovendien kan het einde van de levensduur van Windows Server 2012 R2 de prestaties en stabiliteit van systemen aantasten, wat leidt tot verminderde productiviteit. Een upgrade naar een nieuwere versie van Windows Server, zoals Windows Server 2019 of Windows Server 2022, kan helpen om de prestaties en stabiliteit te verbeteren. Om deze risico’s te vermijden, is het essentieel dat organisaties overwegen om te upgraden naar een nieuwere versie van Windows Server.

Wat zijn de opties?

1. OS-migratie Virtual Machine

• Migreer de server met het Windows Server 2012 R2 besturingssysteem naar een hogere versie die nog wel wordt ondersteund.

In veel gevallen is dit de meest voor de hand liggende oplossing. Je installeert een nieuwe Windows Server naast de huidige server en voert dan een migratie uit naar deze nieuwe machine. Alle rollen en functionaliteiten worden overgezet naar de nieuwe server, waar ze op een up-to-date besturingssysteem draaien.

2. In-place upgrade

• Upgrade het besturingssysteem op de server zelf.

Hoewel een in-place upgrade van Windows Server 2012 R2 naar Windows Server 2019 mogelijk is, is directe upgrade naar Windows Server 2022 niet ondersteund. Bij een in-place upgrade probeert Windows alles van de oude versie over te zetten naar de nieuwe versie, wat kan leiden tot het behouden van oude, ongebruikte bestanden en registervermeldingen. Daarom wordt deze methode over het algemeen niet aanbevolen 

3. Server upgrade

• Vervang de server en installeer daar direct Windows Server 2022 op.

Aangezien er nog gebruik gemaakt wordt van Windows Server 2012 R2 kunnen we er van uit gaan dat de server hardware ook verouderd is, dit biedt dan juist de perfecte kans om gehele server (hardware en software) te vervangen zodat de klant dan weer geheel up-to-date is betreft hard- en software.  

Meer weten?

Wil je meer weten? Of heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag!